mindwell logo MENIU

Despre difuncțiile sexuale

Uzunia Ana

Despre difuncțiile sexuale

Psihosexologia se concentrează pe studierea sexualității, care face parte din natura oamenilor.

În prezența factorilor de stres, neglijarea rutinei de odihnă sau a stresului de la locul de muncă,  momentele intime pot fi neglijate. În acest fel, pot apărea disfuncții sexuale, atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților. Aceste situații pot afecta orice pe oricine, indiferent de orientarea sexuală sau de vârstă.

Ajutorul din partea unui psihoterapeut poate juca un rol fundamental în echilibrarea unei astfel de situații.

Multe persoane s-au confruntat cu o disfuncție sexuală la un moment dat în viață, iar unele dintre ele s-au confruntat cu dificultății de-a lungul vieții, acestea pot apărea doar în anumite situații specifice sau în toate situațiile sexuale. De exemplu problemele persistente, recurente, ce implică activitatea sexuală, dorința sexuală, orgasmul sau durerea în timpul actului sexual, care vă afectează sau vă îngreunează relația cu partenerul sunt cunoscute din punct de vedere medical ca disfuncții sexuale.

Răspunsul sexual implică o interacțiune complexă ce îmbină factori fiziologici, emoții, experiențe, credințe, stil de viață și relații. Perturbarea oricărei componente poate afecta dorința sexuală, excitarea sau satisfacția, iar tratarea acestora implică adesea mai multe abordări pe plan psihoterapeutic, dar și medical.

Factori ce influențează disfuncțiile sexuale

Educația primită în copilărie cu privire la problemele sexuale, experiențele traumatice în timpul copilăriei, dar și pe parcursul vieții, frica de o sarcină nedorită sau de a contacta boli cu transmitere sexuală sunt factori care predispun oamenii să manifeste o formă sau alta de tulburare sexuală.

Există și factori care declanșează apariția unei disfuncții și contribuie la menținerea acestora, precum o relație abuzivă, disfuncțiile sexuale ale partenerului, teama unei probleme medicale, complicațiile postoperatorii, perioada post sarcină/naștere sau anumite medicamente.

Cauze comune pentru disfuncțiile sexuale

  • Stres
  • Anxietate
  • Depresie
  • Tulburări psihice/emoționale
  • Traumă sexuală
  • Afecțiuni cardiace
  • Diabet
  • Tratamente medicale (ex: antidepresive, antipsihotice, opioide, corticosteroizi, etc)
  • Consumul de alcool
  •  Consumul de droguri

 O întâmplare sau o tulburare?

Există patru categorii de disfuncții sexuale. Este normal să nu ai dispoziția necesară uneori, niciuna dintre aceste situații nu ar trebui considerată o tulburare decât dacă se întâmplă în mod regulat și îți afectează semnificativ viața sexuală:

  • Derglarea dorinței, atunci când ai un interes redus sau chiar deloc față de relațiile sexuale în mod regulat (diferit față de asexualitate)
  • Dereglarea de excitare înseamnă că există dorința emoțional, dar corpul tău nu este interesat de asta
  • Dereglarea orgasmică, înseamnă că există dorința fizică și emoțională, dar ai o incapacitate de a ajunge la punctul culminant
  • Dereglarea durerii în timpul actului sexual

Psihosexologia poate ajuta

Uneori, problemele sexuale, fie că sunt legate de anxietate, traume sau dependență, nu vor fi ușor de depășit pe cont propriu. Atunci când acesta este cazul, este important să apelezi la un profesionist pentru a obține ajutorul de care ai nevoie. Există mulți terapeuți care abordează problemele psihologice sexuale, oferă educație sexuală și pot lucra cu tine pentru a te ajuta să depășești situațiile dificile.

Adesea, cu cât o disfuncție sexuală durează mai mult, cu atât nivelul de stres și anxietate crește. Acest lucru poate perpetua problema. De cele mai multe ori psihoterapia are rezultate benefice pentru persoanele cu disfuncții sexuale, cu toate că, unele afecțiuni medicale pot îngreuna procesul.

Comunicarea este esențială, dacă vă confruntați cu orice tip de disfuncție sexuală, discutați cu partenerul dvs. și nu ezitați să solicitați sfatul medicului sau psihoterapeutului.