mindwell logo MENIU

Psihosexologia

Uzunia Ana

Psihosexologia

Psihosexologia este o ramură a psihologiei care se concentrează asupra relațiilor sexuale și a comportamentului sexual. Aceasta se bazează pe o înțelegere profundă a relațiilor intime, a relațiilor de cuplu și a altor aspect legate de sexualitate, precum educația sexuală și îmbunătățirea satisfacției sexuale.

Când vorbim despre psihosexologie, este important de reținut că acest domeniu este unul complex și trebuie dezbătut din mai multe arii de referință. Pentru a ajunge la o înțelegere cuprinzătoare a sexului, atunci trebuie să știm că motivațiile și dorințele psihologice vor varia de la persoană la persoană, relație la relație și circumstanță la circumstanță.

Pe de altă parte, sexualitatea este strâns legată și de mortalitate. Această asociere este descrisă în noțiunea poetică a lui Freud despre Eros și Thanatos, cele două forțe instinctuale fundamentale ale existenței umane, „instinctul vieții” (Eros) se luptă etern cu „instinctul morții” (Thanatos). Sexualitatea luptă împotriva morții, afirmând viața.

Pe lângă plăcerile pur fizice, sexualitatea umană servește unui scop psihologic și emoțional. Aceasta ne conectează atât cu o altă persoană, cât și cu propria noastră ființă. Sexul, precum erosul ne amintește de capacitatea noastră intrinsecă de a ne deconecta involuntar de la tot ce ne înconjoară fiind acaparați de pasiune și prin cedarea controlului.

Energia sexuală este o parte primordială a ceea ce ne motivează să intrăm în relații interpersonale intime, dar este vital să înțelegem că, la fel ca orice emoție puternică, atracția sexuală nu trebuie să fie întotdeauna exteriorizată, aceasta fiind una din situațiile cu care se confruntă multe cupluri în relații monogame, deși acest lucru este valabil și pentru persoanele care nu sunt angajate într-o relație exclusivă. Atracția sexuală este un fenomen complex psihologic, cât și fiziologic.

Fundamentele sexualității

De la atracție la acțiune, comportamentul sexual are multe forme, iar interesul uman asupra sexualității poate fi considerat un instinct, o necesitate. Dorința sexuală tinde să oscileze de-a lungul vieții, în funcție de cerințele externe și de satisfacția din cadrul relației. Dorința sexuală reprezintă legătura dintre intimitate, plăcere și chiar dezvoltare personală și vindecare.

Oamenii se angajează în activități sexuale din mai multe motive: pentru a se simți în viață, pentru a menține un aspect vital al funcționării umane fiziologice, pentru a se simți dezirabili sau atrăgători, pentru a obține apropiere sau pentru a-i face pe plac unui partener pe care îl iubesc.

Sexualitatea poate fi unul dintre cele mai dificile subiecte de discutat pentru un cuplu, dorințele și nevoile se schimbă în timp, iar majoritatea oamenilor se vor confrunta cu un anumit tip de problemă sexuală la un moment dat în viață.

Plăcerea sexuală

Plăcerea sexuală apare din eliberarea de substanțe neurochimice precum oxitocină și dopamină alături de sentimentul de conexiune și apropiere de o altă persoană.

Există mai multe modalități de a manifesta sexualitatea și există o varietate de activități pe care oamenii le găsesc excitante. Multe cupluri din ziua de astăzi se angajează în comportamente sexuale care erau percepute odată ca fiind atipice. Cercetătorii înțeleg acum că flexibilitatea repertoriilor sexuali este sănătoasă și, în general, îmbunătățește relațiile.

Se consideră anumite comportamente ca fiind problematice numai atunci când produc rău sau stres pentru unul sau ambii parteneri, sau atunci când comportamentul este compulsiv - adică devine singurul mijloc de excitare.

Dorința sexuală

Dorința sexuală face referire atât la domeniul biologic, cât și psihologic. Dorința poate fi imprevizibilă și se poate manifesta diferit la bărbați și la femei. Pentru bărbați, excitarea precede de obicei dorința, dar pentru femei, dorința precede adesea excitarea, ca răspuns la intimitatea fizică, conexiunea emoțională și o atmosferă favorabilă.

Dorința sexuală scăzută este comună atât în ​​rândul bărbaților, cât și al femeilor, dar poate fi adesea rezolvată prin abordarea și rezolvarea conflictelor, comunicare, timp calitativ petrecut împreună, exprimarea emoțiilor, dar și acordând suficient timp pentru sex și intimitate

Prin urmare, timpul și comunicarea deschisă sunt esențiale pentru intimitate și satisfacție pe termen lung.

Sexualitatea este un aspect foarte important al vieții care ne aduce satisfacție și împlinire, dar are și potențialul de a fi periculoasă sau nesănătoasă. Acolo unde există incertitudine în legătură cu relațiile sexuale sănătoase, psihologia sexului poate aduce mai multă claritate, mai ales atunci când vă confruntați cu întrebări legate de propria identitate sexuală sau diferitele afecțiuni asociate. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a explora aceste întrebări, nu ezitați să contactați un psihoterapeut.